Man, kvinna, barn, mördare?

http://www.aftonbladet.se/temahogskola/article4514907.ab

När en människa sitter i en situation som den inte kan ta sig ur och inte kan förändra, är inte det beundransvärt att göra det bästa av situationen då? Ska man inte anta att det är ett friskhetstecken att försöka få sitt liv såpass ordnat som det går och utnyttja den tid av ens liv som man inte kan bestämma över?
Att hamna i fängelse är sällan en skitsak så som endel verkar tro. Det är inte en annan form av människor som sitter där utan det är människar som vem som hellst som ofta har levt ganska vanliga liv tidigare, kanske har barn, familj, vännner, jobb. Varför ska inte dessa individer få utbilda sig? Varför ska de inte kunna få läsa på konvux och få en grundutbildning eller plugga på högskolan och läsa saker som intresserar dem och kanske kan få dem att växa som människor? Är det inte det alla vill, att folk som kommer ut från fängelser inte återfaller i brott utan börjar leva vanliga, normala liv med egen försörjning och egna beslut? Självklart är det inte bra om en giftmördare börjar plugga kemi eller en pedofil vill bli förskollärare, men här tycker jag faktiskt att det är en riskbedömning och jag tror att risken att före detta fångar återfaller i brott eller blir alienerade från samhället om de inte får bestämma över sitt liv ens när de kommer ut från fängelset är betydligt större än att dömda pedofiler börjar läsa till förskollärare. Och även om de gör de så ska all personal på förskolor kontrolleras och då upptäcks det om denne är dömd för brott och blir utan jobb, utbildning eller ej.

Dessutom tycker jag att det är intressant hur lite förståelse människr har för andra människor. Ja, ett mörda någon är ett av de värsta brotten man kan begå. Men det är ytterst ovanligt med seriemördare utan den absolut största delen av dem begår ett sådant brott i sitt liv och sedan aldrig mer (eller döms aldrig mer för det iaf). Och de flesta mördare känner sina offer och hoppar inte bara på någon på gatan och hugger ner dem med kniv, hur än media vill få det att se ut.
Efter att detta brott sen skett så slutar inte förövaren att vara en människa. Man förvandlas inte från att vara en man eller kvinna till att bli varelsen "mördare" så som så många verkar anse. En del människor gör hemska saker och om någon gjort det mot någon jag älskar skulle inte jag heller vilja ge mina skattepengar för att den ska få göra sitt liv bättre. Men man måste kunna tänka större än så, man måste kunna lyfta blicken från sin egen navel och inse att världen inte är alltigenom svart eller vit även om det skulle göra saker och ting förbannat mycket enklare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback