Åsikter och tankar - jämställdhet och ondska

Jämställdhet är viktigt för mig. Inte bara jämställdhet mellan män och kvinnor, utan för alla. Ingen skall bli dömd på grund av sitt utseende, bakgrund eller sexuell läggning (bland annat), om dessa personer inte skadar någon. Alla bör få respekt och samma chanser som alla andra så länge de ger andra samma chans. Man ska bara bedöma folk utifrån deras åsikter och handlingar och bedöma alla lika.

Men när det kommer till jämställdhet mellan män och kvinnor så anser jag att det är extra viktigt att bedöma dem på lika villkor, inte utifrån vilket kön de har. Det är inte ok att påstå att "män" är på ett visst sätta, "kvinnor" på ett annat, flickor är så och pojkar är så. Det folk inte verkar inse är att det innebär stora konsekvenser att påstå att det finns medfödda könsskillnader som inte går att förändra. Att säga att alla pojkar slåss med pinnar och alla flickor gillar rosa som ett biologiskt faktum innebär att man påstår att dagens könsroller är acceptabla, statiska och naturliga. Man säger att det är OK för män att vara våldsamma, ha hetsigt temperament och alltså i förlängningen har biologiska anledningar till att exempelvis slåss ute på stan, misshandla sina partners och utsätta andra för faror. Man säger att det är naturligt för kvinnor att ta hand om sina män som om de vore barn, att det är ok för kvinnan att stanna hemma och ta hand om hemmet och barn, för det är ett biologiskt faktum som inte kan förändras. Det är INTE ok! Vårt samhälle talar om för oss att det är så det skall vara, och de flesta går på det! "Alla pojkar tycker om bilar från det att de är jättesmå! Det måste vara medfött!"

Hur då? Genom evolutionen eller? Du menar att det härstammar från stenåldern då alla män tog bilen till jobbet och alla kvinnor stannade kvar i grottan och lagade mat över elden? Det naturliga urvalet gjorde då att de unga män som inte kunde köra bil blev ihjälslagna av sina mammor, och på så vis var det bara de män som kunde köra bil som fick gifta sig och föröka sig och på så vis fördes bilkörar-generna vidare till de andra små stenålders-pojkarna och det är det arvet vi ser idag när små pojkar på ett år eller så pekar på lastbilen och utropar "bjum-bjum!"...? Mmmm, det är ju ganska logiskt...


Om vi vill ha riktig jämställdhet måste vi även sluta dalta med kvinnorna. Påståenden om män och kvinnor som kan ledas tillbaka till förbiblisk tid gör sig fortfarande synligt i exempelvis rättssystemet. Det är ju vedertaget att kvinnor inte har någon förmåga till logiskt tänkande, är irrationella och lätta att påverka och lura. Som Cesare Lombroso sa: "Kvinnan är en andligen och kroppsligen underutvecklad man, så är faktum, att hon mycket mindre benägen till förbrytelser än han, och att hon är ojämförligt mer älskvärd, vilket tusenfalt ersätter hennes brist på intellektuell begåvning." Det är ju då självklart att en kvinna som gör sig skyldig till exempelvis ett brott inte gjort detta på eget bevåg utan blivit lurad av en rationell och slug man. Därför är det ju synd om denna utsatta kvinna som mot sin vilja blivit tvingad att utföra detta brott, och hon bör därför inte få ett långt straff utan vi bör istället ta hand om henne, tycka synd om henne och dalta med henne. Stackars, stackar lilla flicka. När en svens kvinna blir fängslad i USA för att hon deltagit vid en avrättning av en polis blir vi förfärade! Stackars, stackars kvinna! Sitter i det stora dumma landet, inspärrad på livstid för ett brott hon tvingades, LURADES till att delta i! Kan ni inte vara nådiga? Kan ni inte ta hänsyn till att hon var en ung flicka som inte FÖRSTOD bättre?

Sen när förlorade kvinnor förmågan att ta egna beslut? Sen när är vi omyndiga individer som likt marionetter styrs av beräknande män till att utföra handlingar utanför vår vilja eller kontroll? Är det någon som tar hänsyn till en 20 årig, manlig, mördares unga ålder när han anklagas för mord? Varför ska vi då ta hänsyn till att en kvinna "är i ett utsatt läge på grund av sin låga ålder" när hon gjort sin skyldig till förbytelser? Kan inte en ung kvinna ta egna beslut? Det är mycket viktigt att ta hand om utsatta människor, kvinnor likväl som män, i alla åldrar och modeller. Men att utgå från att vissa kvinnor i sig själva, automatiskt är utsatta och pressade av en man, är lika förnedrande som citatet från "Häxhammaten": "Eftersom kvinnor är svagare både till kropp och själ, så är det inte förvånande att de kommer under häxkraftens förbannelse. För när det gäller intellekt, eller förmågan att förstå andliga ting, tycks de komma från en annan natur än män (...) Kvinnor är vad förståndet angår som barn." Och der är där kärnan i min åsikt ligger: Vi blir fortfarande behandlade som barn. Vi kan inte ta beslut eftersom vi är barn. Vi kan inte stå till svars för våra handlingar, för vi är omyndiga och förstår inte bättre. Jämställdhetens nästa steg är att erkänna att även kvinnor kan ta beslut, om än i vissa fall felaktiga eller förödande, kanske till och med onda, helt på egen hand.