Julmys i Skåneland!

Utanför Vellinge finns ett gårdshotell som är helt ekologiskt och som vunnit många priser, både för sitt arbete för att ta hand om sina djur och sina odlingar, men öven för sin goda mat. Dit tog vi oss i fredags och när vi kom fram möttes vi av den snöigaste vintern som Skåne varit med om på länge. Marshallerna var tända, granarna ljusbeklädda och i recpetionen möttes vi av glögg och julmatsdoft.



Inne på rummet väntade en liten karaff med dessertvin och två handgjorde chokladpraliner och den skönaste sängen jag sovit i på länge. I skåne tycks det dessutom vara allämn praksis med duntäcken på hotell och b&b, så jag fick sova som ett barn.



På lördagsmorgonen bar det iväg till Ystad i snöyran. Tanken var att vi skulle ta oss till Simrishamn, men när vi for igenom snötunneln som kallas E65 så insåg vi att det inte var någon bra idé. I tatueringsstudion bjöds det på glögg och mysfaktorn var på topp.



På kvällen var det det berömda ekologiska julbordet som väntade. Ett litet utdrag om vad som bjuds, från ängavallens hemsida: 

Laxromsgravad sill, vitlökssill, citrongrässill, branteviksill, ananassill, enbärssill, chilisill, currysill med äpple/majrova, senapssill, pestosill, saffranssill, löksill, granatäpplesill, sillsallad, gubbröra, tomatsill, kallrökt lax, inkokt lax, dillgravad lax, citron/ limemarinerad lax, Zivs fransk/skånska laxroulad, varmrökt lax, dill-& senapssås, sauce vert, pepparrotsvisp, regnbågsromsås, dillmajonnäs, cumberlandsås, remouladsås, rostbiff, bokspånsrökt, ryggfilé, gravad ryggfilé med madeira/apelsin, gravad kalvryggfilé med portvin, kallrökt kalvytterlår, pastrami, lammfiol, sprängd Sejerö-gås, sockersaltad julskinka, lättrökt julskinka, julleverkorv med russin, grov leverpastej, finmalen leverpastej, kokt tryfferad leverpastej, cognacspaté, grönpepparpaté, vitlökspaté, oxpaté med champinjoner/madeiravin, viltpaté, jordärtskockspannacotta, kokta grisfötter, saltrulle, pressylta, kallrökt grönpepparkorv, kallrökt salamikubbe, kallrökt cognacskorv, kallrökt vitlökskorv, potatisgratäng, Janssons frestelse, blodkorv med russin och bacon, julkorv, symfoni på fyra wurstar, köttbullar, prinskorvar, kanelkotlett, kardemummamarinerat, revbensspjäll, grönsaksomelett, två olika vegetariska rätter, rödkål, brunkål, rimmad oxbringa, ratatouille, grov senap, sötstark senap, apelsin & saffranssenap, fransk senap, mild senap, pickles, saltgurka, rödbetor, rårörda lingon, mimosasallad, rödbetssallad, waldorfsallad, kavring, vörtbröd, surt & grovt fullkornsbröd, kumminknäcke. ris à la Malta, saftsås, vaniljgrädde, hallonmylta, mandelmusslor, klenor, brownie, kransekage, finska pinnar, drömmar, chokladkaka, korintkaka, pepparkaka, hasselnöt/chokladkaka, mandelkaka, julkaka, knäck, ischoklad, chokladbollar, plommomnougat, aprikosnougat, nougatrulle, mintpraliner, marsipangrisar, jultryffel, pärontryffel, passionsfruktstryffel och fikonbullar. 

Tråkigt.





Nej, jag gör mig inte till. Jag ser faktiskt ut så när jag tittar på min man, pinsamt men sant.





Grisar, får och kossor rumlade runt i snön utanför hotellet. Det bökades i snön, lektes,  undersöktes och visades upp för galna turister med kamera. Ska man äta kött ska man i alla fall vara säker på att det man äter mådde bra när det levde. Ångest smakar illa.



Och bilresorna var en fröjd för ögat!




Kommentarer
Postat av: Nilma

Åh vad söt (förlåt ordvalet, men jag kan inte uttrycka mig mer korrekt) du är på bilderna och sicken stilig karl!! Lila skjorta och allt :D Grisarna ser ju ut att ha det toppen (ja, inte ni alltså, utan de i hagen) ;) Men kunde de inte haft liiiite mer mat?! :O

;) Puss på dig!

2009-12-20 @ 23:00:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback