Biologi vs. Social inlärning

Såhär i pridetider tänkte jag ranta lite. Det är skönt, jag mår bra av det. Så låt mig hållas.

Jag förtsår inte varför folk har en sån perverterad förtjusning över att försöka finna biologiska skillnader mellan män och kvinnor: varför önskar man så innerligt att det skall finnas mätbara, kroppsliga, kemiska, skillnader mellan oss? Är det för att de ska kunna säga: "Se här, vi har inte gjort något fel när vi tvingat vår dotter leka med barbie och baka låtsasbullar i sin låtsasugn, vi har bara följt den naturliga ordningen?" Eller vill de berättiga sitt sätt att följa sina föräldrars familjekonstallationer idag, 30 år senare med en städande mamma och en bilmekande pappa? "Det är så naturen vill ha det" Jaha.
Visst i helvete finns det biologiska skillnader, det vet väl jag också. Jag har sett tillräckligt många nakna män och kvinnor i mina dar för att inse det. Men saken är den att det finns biologiska skillnader mellan vita och svarta, blonda och brunetter, blåögda och grönögda också. Är det en anldedning till att behandla dem olika från den dagen de föds till den dagen de läggs i jorden? Jag tycker i alla fall inte det (om det inte innebär att små knubbiga brunetter med fräknar och gröna ögon får betydligt högre lön än alla andra i samhället dvs).
De biologiska skillnaderna som faktiskt finns förstärks ju ständigt genom socialisering och normalisering. "Rätta dig i ledet, barn!". Ta bara en sådan sak som bröst: Kvinnor har bröst, män har det inte. Men sanningen är ju att det finns ganska många kvinnor som faktiskt inte har några böst alls, och ganska många män som faktiskt utvecklar bröst i puberteten. Men vad gör då dessa individer som inte passar i mallen? Kvinnorna skaffar vadderad BH eller opererar sig (och ni kan inte få mig att tro att 13-åringar som norm faktiskt har C-kupa, det kallas mammas BH och näsdukar). Killarna gömmer sig i stora tröjor, bantar, tränar, eller lägger sig under kniven som sista utväg. Tjejerna vill ju se "kvinliga ut", männen vill inte ha "bitch-tits". Rätta dig i ledet.
Den biologiska klockan som ringer (hos kvinnor då såklart, män gör ju bara som flickvännen/frun säger, eller hur biologer?) kanska faktiskt finns där. Men jag har en stark känsla av att den får en förstärkare av omvärlden där alla på TV, i film, i tidningar, alla kändisar, alla böcker, alla vänner, alla föräldrar, anser att man SKA vilja ha barn när man kommer upp i en viss ålder. Att det inte finns några alternativ i samhällets ögon, det är den "naturliga" utvecklingen. Rätta dig i ledet, sa jag!
Eller min personliga favorit: "Men jag lekte aldrig med bilar när jag var liten, jag tog dockorna rent automatiskt. Så vi är födda olika!" Ja, visst är det självklart att det genom evolutionen har utvecklats en skillnad mellan flickor och pojkar där pojkarna ska leka med fordon och flickorna ha dockor och rosa klänningar. Om man har en uns idé om hur evolutionen fungerar så inser man snabbt hur fruktansvärt befängd en sådan tanke är, och om man inte inser det så är man fan för dum för att få det förklarat för sig. Jag bara undrar: tror ni verkligen att små barn är så dumma att de inte inser vad omvärlden skickar dem för singlaer? tror ni att de inte märker när pappa tycker "Vafan, leker Albin med dockvagn? Är han bööööög?" eller när alla manliga förebilder i leksaksform eller på tv är muskliga superhjältar med coola bilar och alla pojk-kläder är svarta med spindelmannen på? Har ni någonsin sett skillnaden mellan pojkarnas och flickornas ledsaksavdelningar eller hur man delat upp leksakerna på dagis (dockhörnan och snicken exempelvis?). Förstår man inte att små pojkar faktiskt förstår att han inte förväntas leka kök när alla leksakskök är ljusrosa med blommor och fjärilar på? Hur kan man vara så sjukt ignorant att man inte ser längre än fräknarna på sin egen näsa?
Och jaha, det finns mer av den och den kemikalien och hormonen och ämnet i kvinnors hjärnor, vilket visar på att de faktiska HAR mer empati än män. Mmm, hönan eller ägget? Kan det kanske vara så att efter ett helt liv av att blivit intvingad i lill-fröken-rollen och pressats att använda sin empatiska förmåga så har vissa delar av hjärnan utvecklats lite extra mycket så att man ser lite annorlunda ut än dem som blivit pressade till att vara starka, kalla, tekniska, logiska? Och hur de som faktiskt inte är på det sättet ses som extremt osympatiska. RÄTTA DIG I LEDET!!

Jag antar att de som faktiskt skulle behöva läsa det här redan slutat läsa, så... Men det  var kul iaf.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback