Tävling för årets Lucia / Luci....fer?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3812015.ab

Jonas Kervén och Wiking Furberg är dagens vardagshjältar. Det kanske kan verka som en småsak, något som inte är värt att lägga sin energi på: frågan om även killar kan vara Lucia. Men det är inte en skitsak i mina ögon, för det handlar om så mycket mer än bara en tradition som vi kan ta med en klackspark. Det är symbolen Lucia: vacker, ljuv, tyst och då självklart en kvinna... ) som vi ska debattera! Kan kvinnor bara vara vackra och hålla käften? Och ska inte killar få vara söta och vackra och symbolisera frid? Ska det ens vara en sak att bråka om snart 2009, om killar på gymnasiet ska få vara Lucia? Det är väl klart som fan att de ska få vara Lucia, att samkönade par ska få gå tillsammans på balen och att man inte ska ha könsuppdelad gymnastikundervisning! Hur ser det ut om en gymnasieskola har speciell "tjejgympa" med aerobics, yoga och självförsvar? Om det finns killar som är intresserad av dessa gymnastikformer, ska inte dom få vara med då? Varför arbetar man så förbannat hårt för att ingen ska få vara annorlunda?
Det börjar redan på dagis. Som min intelligenta mor klämde ur sig: "Ge en pinne till vilken pojke som hellst och han slår med den. Det är biologiskt." Jag kan tillägga att hon arbetar som förskollärare. Fantastiskt, eller hur? Inte konstigt att barn är som de är när dagispersonalen har sådana övertygelser. Prata om skillnader mellan pojkar och flickor som om de vore biologiska och "normala" så att alla som inte är som de andra känner sig helt sjuka i huvet. Det är smart det! Och gud förbjude att små pojkar skulle vilja ha ljuskrona 13 december! Det är fan illa nog att de har vit KLÄNNING på sig, men de får banne mig inte kalla sig för Lucia. Jag skulle gissa att det är väldigt många småpojkar som skulle vilja vara prinsessor och leka med dockor, ha fina kläder och mammas skor. Men de får inte, för det är inte normalt. De ska slå med pinnar, för det är biologiskt!

Nu har Wiking hoppat av Luciatävlingen. Omvärldens reaktioner blev för mycket att bära. Då kan vi kasta en tanke till alla människor där ute som inte kan leva i sitt tilldelade fack utan vill leva på sitt vis. Varje dag. Hur orkar de leva i ett så trångsynt samhälle som sätter kaffet i vrångstrupen för att en kille vill ha ljus på huvudet och stå tyst i en kyrka?
Det är fan så man blir mörkrädd.




Angående dumma kommentarer: "folk" är fan inte som folk om de inte fattar att vissa normer är förtryckande normer: påhitt som folk har tagit till sig för att kunna trycka andra människor och idiotförklara dem som inte anpassar sig efter dessa regler. Det finns inga bakomliggande orsaker som har någon som hellst verkan idag, och således ingen anledning att finnas. Könsförtrycket bygger på ett samhälle som fungerade på ett helt annat sätt än dagens samhälle, och grundas, om man drar det till sin spets, på att män inte kan föda barn, men kvinnor kan det, män inte kan amma, men kvinnor kan det. Men jag är inte beredd på att bli förtryckt och satt i ett fack enbart på grund av att jag har en livmoder! Blåögda och brunögda har även de biologiska skillnader sinsemellan, men vi har inte bygget upp ett helt normsystem utifrån folks ögonfärg: men likförbannat på vilket kön vi tillhör! Vårt kön bestämmer vad vi får ha för kläder, vad vi ska ha för arbete, vad vi får ha för drömmar, vad vi kan tänka och säga och hur vi ska bete oss! Ja, det handlar om att förändra normerna! Självklart handlar det om att förändra normerna! Och det är inte för att irritera eller hacka på småsaker: det är för att normerna är föråldrade och inte längre fungerar!!!

Kommentarer
Postat av: Peter Ingestad

Rätt åt honom! Folket är spyfärdigt på alla dessa normupplösande tokerier, som det blir påprackat av våra makthavare.

Postat av: Apse

Man blir så trött på dessa feminist, queer, hbt, PK-bullshitet. En Lucia skall vara en ung vacker blond kvinna. Basta!

2008-11-26 @ 19:19:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback