Ordbajs om diskurser!
För att kunna upptäcka diskurser i en skriven text visar Laclau & Mouffe ett flertal analytiska redskap i form av termerna tecken, flytande signifikant, tom signifikant, nodalpunkt/nod, antagonism, identitet och ekivalenskedjor, med mera. (Winther Jørgensen & Philips, 1999: 31) Tecken i ett system kallar de för moment, och de tecken som strider om sina definitioner kallas för element, eller om de är väldigt odefinierade betydelser, för flytande signifikanter. En tom signifikant är ord, begrepp eller allegori som i sig själva inte har så stor betydelse, men som kan fungera som ett kit mellan diskurser.
Antagonism är en form av konflikt, men istället för ekonomi talar man om en språklig sådan. Författarna använder sig av begreppet "artikulering" för att visa hur en åsikt presenteras. När något artikuleras påverkas våra åsikter och tankar, och därmed våra identiteter. Denna artikulering kan utgöras av, i princip, vilken praktik som helst som förändrar eller fastställer samband mellan element (Laclau & Mouffe, 2001: 105). Flera sammanlänkade artikulationer bildar en diskurs, med en sammanhållning i åsikter och tankar. När det finns mycket utrymme för artikulering, när meningar, åsikter och identiteter alltså inte är statiska, kan det lättare uppstå hegemoni menar Laclau & Mouffe (2001: 142). Olika historiska tidpunkter ger olika förutsättningar för hegemoniska formationer (ibid: 138). De anser inte att det finns ett enskilt hegemoniskt centrum, utan menar att hegemonin själv är en politisk relation och dess "centrum" är en konstruktion som i själva verket utgörs av nodalpunkter (ibid: 141).
Nodalpunkter är element som fungerar som en form av medelpunkt vilken andra element relaterar till. Diskursivt fält används för att beteckna en sådan arena på vilken många olika röster och åsikter (alltså diskurser) kan, och kommer, till tals. Ett diskursivt fält kan ibland domineras mer eller mindre av olika diskurser. "Diskursiv praktik" är ett kommunikativt handlande som påvisar och formar en diskurs i ett diskursivt fält (ibid: 105ff).
I en diskurs finns det ett antal positioner objektet kan ta. genom ekvivalenskedjor konstrueras dessa i relation till andra subjektspositioner och det övergripande systemet. Det är alltså diskursen som utgör ramen för hur vi tolkar vår omgivning och hur vår identitet formas.
......kan någon vara snäll och döda mig???......